Intro till isracing

Standard

Det finns många motorsporter men många av dem är säsongsberoende. Några har dock motsvarande tävlingar på vintern, under vinterförhållande. För motorcyklar och rallybilar finns isracing.

Den här sporten är accepterad och auktoriserad av Fédération Internationale de Motocyclisme (FIM). FIM är det internationella motorcykelförbundet som håller till Schweiz och är den enda federationen som håller i de stora motorcykelsporterna. Internationellt är Assen, en nederländsk stad, mest känd för isracing. De håller i VM-tävlingar nästan varje år. Många av tävlingarna tar plats på arenan De Smelt.

Sporten körs på en oval bana täckt av is. För att ens kunna köra tävlingar på sådant underlag är motorcyklarna modifierade. Hjulen har spikar på ca 2,8 cm vilket behövs för att kunna ta kurvorna i hög hastighet. Världsmästerskapen har tagit plats sedan mitten av sextiotalet men det var inte förrän 1979 som man började med världsmästerskap för lag.

I Sverige anordnas tävlingar och träffar för dem som vill träna och lära sig av Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet (SVEMO). Det är SVEMO som bestämmer reglerna i tävlingarna och delar ut licenser för dem som kör och för personer som vill anordna en tävling eller träningsträff.

I isracing kör man fyra varv åt gången: det kallas ett heat. I varje heat deltar fyra förare och efter heatet delar man ut poäng. 3 till den bästa, sedan 2 poäng, 1 poäng för trean och fyran blir utan. Reglerna är densamma som i speedway: isracings motsvarighet under sommarhalvåret.

Internationellt sett har den ryska föraren Nikolaj Karsnikov varit helt klart en dominerade kraft under 2000-talet. Han är den stolta ägaren av åtta VM-guld som togs mellan 2005 till 2012. Nikolaj föddes 1985 i Sovjet och tog sitt första guld 2004 då han tävlade i lag. Han är den enda i isracingens historia att vinna guld fem år i rad. Han har också vunnit flest VM-guld än någon annan.

I svenska sammanhang har Per-Olof ”Posa” Serenius från Dalvikskvarn gjort bra ifrån sig. Han har tagit världsmästartitlar två gånger och han var förvånansvärt gammal: första guldet tog han vid 47  år och det andra vid 54 års ålder. Och under 2012 kunde han gå hem efter att ha vunnit sitt tjugoandra SM-guld.

Erik Stenlund är en numera pensionerad isracingförare som också körde speedway. Han har också vunnit ett flertal guld i sin karriär. När Stenlund vann VM 1984 var det första gången som en person född utanför Sovjetunionen och dess bundsförvanter som vinner världsmästerskapet. Han hade även stora framgångar i speedway. Han är numera expertkommentator i speedway för Sveriges Television.